Türkiye her masada bekletiliyor. Türkiye beklerken BRİCS’e Nijerya’yı aldılar

Nijerya, BRICS’e Ortak Ülke Statüsüyle Katıldı

Afrika’nın en kalabalık ülkesi Nijerya, 17 Ocak 2025 tarihi itibarıyla BRICS’in dokuzuncu resmi ortağı oldu. Brezilya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Nijerya’nın BRICS’e katılmasıyla ilgili önemli adımlar atıldığı belirtildi.

Nijerya’nın BRICS ile uyumlu çıkarlarına ve küresel yönetişimdeki aktif rolüne vurgu yapılan açıklamada, Nijerya’nın Belarus, Bolivya, Küba, Kazakistan, Malezya, Tayland, Uganda ve Özbekistan’dan sonra ortak ülke statüsü kazanan dokuzuncu ülke olduğu ifade edildi.

Güney-Güney İş Birliği ve BRICS’in Yükselişi

2009 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin tarafından kurulan BRICS, Güney Afrika’nın katılımıyla genişleyerek daha da güçlendi. Başlangıçta yatırım ve finansal iş birliği için oluşturulan platform, zamanla güvenlik ve küresel yönetişim reformunu da amaçladı.

BRICS, 2024 yılında İran, Mısır, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni tam üye olarak kabul etti ve Ocak 2025’te Endonezya da tam üyeler arasına katıldı.

Ortak Ülke Statüsü Nedir?

Rusya’nın Kazan şehrinde düzenlenen BRICS zirvesinde onaylanan “ortak ülke” statüsü, tam üyelik için bekleyen 30’dan fazla ülkeye alternatif bir seçenek sunmaktadır. Bu statü, ülkelerin BRICS ile daha yakın ekonomik ve diplomatik ilişkiler kurmasına olanak tanımaktadır.

Türkiye de Sırada Bekliyor

Türkiye, 2024 yılı Eylül ayında BRICS üyeliği için resmi başvuruda bulunmuştu. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kasım ayında TVNet’e verdiği röportajda, Türkiye’ye ortak üyelik statüsü teklif edildiğini belirtmişti. Ancak Türkiye’nin bu teklifi kabul edip etmediği konusunda net bir bilgi henüz paylaşılmamıştır.

Related Posts

Son Dakika… DEM Parti açıkladı: ‘Heyetimiz Erdoğan ile buluşacak’

Son Dakika Haberi… DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda DEM Parti İmralı heyetinin Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini duyurdu.

Almanya ve Avusturya, göç politikasında ittifak kuruyor

Almanya ve Avusturya, göç politikasında ittifak kuruyor

Filistin için topladığı paralarla karısını lükse boğdu: İnandırmak için hacca bile gitti

Almanya’nın Düsseldorf kentinde yaşayan ve sosyal medyada Abdelhamid ismiyle ünlenen 34 yaşındaki Dehran A., Filistinlilere yardım için kampanya başlattı. Kampanyaya yüksek katılım olurken yüzbinlerce euro bağış toplandı. FİLİSTİN İÇİN TOPLADIĞI …

İETT ‘Türkiye’de bir ilk’ diye duyurdu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İETT, teknik muayene süreçlerini tamamen dijital ortama taşıyarak Türkiye’de bir ilke imza attı. Kurum bünyesinde geliştirilen sistemle hem denetim süreçleri hızlandı hem de yılda 100 bin sayfa kağıt tasarrufu sağlandı.

ABD’li şirket Suriye’de güneş enerjisi yatırımı yapacak

ABD’li şirket Suriye’de güneş enerjisi yatırımı yapacak

Uluslararası Af Örgütü: Yüksek Mahkeme’nin F-35 kararı, İsrail’in yaptığı soykırım gerçeğini değiştirmez

Uluslararası Af Örgütü: Yüksek Mahkeme’nin F-35 kararı, İsrail’in yaptığı soykırım gerçeğini değiştirmez