İsrail ordusundan Gazzelilere: Bureyc Mülteci Kampı’nı derhal boşaltın

İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, IDF sözcülerinden Avichay Adraee, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) hesabı üzerinden bugün Arapça bir paylaşım yaparak Gazze Şeridi’nin orta kesiminde yer alan Bureyc Mülteci Kampı ile diğer bölgelerde yaşayan Filistinlilerden evlerini derhal tahliye ederek Deyr el-Belah şehrine doğru gitmelerini talep etti.

Adraee, “Bureyc Mülteci Kampı ve Gazze Vadisi’nin güneyindeki Bedir, Kuzey Sahili, En-Nuzhe, Ez-Zehra, El-Burak, Er-Ravda ve Es-Safa mahallelerinin sakinlerine sesleniyorum: Güvenliğiniz için derhal Deyr el-Belah’taki sığınağa hareket ediniz” ifadelerini kullandı.

‘BÖLGEDE YAŞAYANLARIN BAZILARIYLA İLETİŞİME GEÇİLDİ’

İsrail ordusunun söz konusu bölgelerde yaşayanların bazılarıyla telefonla iletişime geçtiği ve evlerini derhal boşaltıp Deyr el-Belah’a gitmelerini istediği, bunun da halk arasında paniğe yol açtığı bildirildi. AA’ya göre, her gün İsrail topçuları ve savaş uçakları tarafından ağır bombardımana maruz kalan Deyr el-Belah’ta hiçbir sığınak bulunmuyor.

CNN International da uydu görüntüleri, bölgeden paylaşılan video ve fotoğraflar ve yerel basında çıkan haberler üzerinde yaptığı inceleme sonucunda, İsrail ordusunun Hamas ile varılan 7 günlük ateşkesin sona ermesinden bu yana Gazzelilere ‘güvenli’ olduğunu söyleyerek gitmelerini talep ettiği bölgelere en az 3 saldırı düzenlediğini ortaya koymuştu.

WP: ŞİFA İLE İLGİLİ İDDİALARA İLİŞKİN GEÇERLİ KANIT SUNULMADI

Öte yandan, ABD’nin The Washington Post gazetesi de İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Şifa Hastanesi’ni işgal etmesine rağmen hastanenin Hamas tarafından askeri amaçlarla kullanıldığına dair iddialarına hâlâ geçerli bir kanıt sunamadığını yazdı.

Gazete, İsrail’in Gazze’deki en büyük sağlık merkezi olan Şifa Hastanesi’ne saldırıları ve hastanenin altında ‘Hamas’ın komuta merkezi olduğuna ve tünellere bağlandığına’ dair iddialarını inceledi. Gazetenin haberinde, İsrail’in aksine bu iddiaların geçerli kanıtlara dayanmadığı vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi: “The Washington Post’un açık kaynaklı görseller, uydu görüntüleri ve ordunun kamuoyuna açıkladığı tüm materyaller üzerinde yaptığı analize göre, İsrail hükümetinin sunduğu kanıtlar Hamas’ın hastaneyi bir komuta ve kontrol merkezi olarak kullandığını göstermekte yetersiz kalıyor.”

‘BEŞ HASTANE BİNASININ HİÇBİRİ TÜNEL AĞINA BAĞLI DEĞİL’

“İsrail ordu birlikleri tarafından keşfedilen tünel ağına bağlı odalarda Hamas’ın askeri kullanımına ilişkin herhangi bir kanıt görülmedi. ifadeleri kullanılan haber, şöyle devam etti: “(İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Daniel) Hagari’nin tespit ettiği beş hastane binasından hiçbirinin tünel ağına bağlı olmadığı görüldü. Tünellere hastane koğuşlarının içinden erişilebileceğine dair hiçbir kanıt bulunmuyor.”

Gazete, delilleri titizlikle inceledikten sonra Şifa Hastanesi’nde bir komuta ve kontrol merkezi olduğu yönündeki iddiaların yetersiz kaldığını, dolayısıyla uluslararası insancıl hukuka göre öncelikli korunması gereken hastaneye yönelik askeri saldırılar hakkında hukuki ve insani açıdan kritik soruların ortaya çıktığını belirtti. Bu doğrultuda kanıtların yetersizliğini göz önüne alan uluslararası hukuk ve insan hakları uzmanlarının İsrail’in hastaneye saldırıları ve kuşatması ve daha sonra da baskınlarının neden olduğu sivil zayiatın değerlendirilen tehditle orantılı olup olmadığı sorularını gündeme getirdiği vurgulandı.

İsrail güçlerinin hastaneyi işgal etmesinden saatler önce ABD yönetiminden İsrail’in iddialarını doğrulayan istihbarata sahip olduklarına dair açıklamalar geldiğini hatırlatan The Washington Post gazetesi, buna karşılık bu değerlendirmelerin dayandığı istihbaratın paylaşılmadığına dikkat çekti.

GAZZE’DE ÖLÜ SAYISI 20 BİNİ AŞTI

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, İsrail’e 7 Ekim’de ‘Aksa Tufanı’ isimli bir saldırı düzenledi. İsrail, 7 bu saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı. İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında ise en az 8 bini çocuk, 6 bin 200’ü kadın olmak üzere, 20 bin 57 Filistinli hayatını kaybetti, 53 bin 320’den fazla kişi de yaralandı. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana 139’u kara harekatı sürecinde olmak üzere 471 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.

Çatışmalara 24 Kasım’da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan geçici ateşkeste 81 İsrailli rehine ve 240 Filistinli tutuklu karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan, işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de İsrail güçleri ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 304 Filistinli hayatını kaybetti. (DIŞ HABERLER)

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir