Büyüleyici görüntüler: Yıldızlararası tozun gizemi aydınlanıyor

Süpernova Patlamasının Aydınlattığı Yıldızlararası Tozun Gizemi Ortaya Çıkıyor

Süpernova patlamasının yaydığı ışık, çevredeki toz bulutlarına çarparak onları ısıtıyor ve kırmızımsı bir parlama oluşturuyor. Ancak bu yapılar o kadar ince ve parıltıları o kadar soluk ki, bugüne kadar tam anlamıyla gözlemlenememişti. JWST’nin kızılötesi ışığı algılama yeteneği sayesinde, artık yıldızlararası ortamın karmaşık yapısı da ortaya çıktı.

JWST’nin dikkat çeken görüntülerinden biri, Cassiopeia A’ya yakın bir toz bulutundaki değişimlerin günler içinde nasıl gerçekleştiğiydi. NASA, Ağustos ve Eylül 2024’te JWST ile aynı bölgeyi yeniden görüntüleyerek ışığın toz tabakaları boyunca ilerleyerek ahşap damarlarını andıran desenler oluşturduğunu belirledi. Bu olağanüstü fenomen, “ışık yankısı” olarak adlandırılıyor.

Daha önce Spitzer Uzay Teleskobu tarafından tespit edilen bu bölgedeki ışık yankıları, JWST’nin sunduğu detayları yakalayacak seviyede değildi. Bu nedenle astronomlar, yeni görüntüler karşısında büyük bir şaşkınlık yaşadı. California Teknoloji Enstitüsü’nden astronom Jacob Jencson, “Bu kadar detaylı bir yapı görmeyi beklemiyorduk” dedi.

İlginç bir şekilde, bu toz tabakalarının uzayda manyetik alan çizgileri boyunca dizilmiş olabileceği ihtimali var. Eğer böyleyse, ışık yankılarının incelenmesi, uzaydaki manyetize türbülansın anlaşılmasına yeni bir pencere açabilir.

Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü’nden astronom Armin Rest, bu keşfi “astronomik bir tıbbi tomografi taraması” olarak nitelendiriyor. Farklı zamanlarda çekilmiş üç ayrı görüntü, yıldızlararası ortamın 3D yapısının haritalandırılmasına olanak tanıyacak.

Related Posts

Navigasyon devi yapay zeka dönüşümü nedeniyle 300 çalışanını işten çıkaracak

Avrupa’nın en büyük navigasyon sistemleri firması TomTom, yapay zeka dönüşümü çerçevesinde 300 çalışanını işten çıkaracağını açıkladı.

Artık telefonlarınız Wİ-Fİ’ye bağlanmayacak: 100 kat daha hızlısı icat edildi

Bilim insanları Wİ-Fİ teknolojisine tarihe gömecek yeni uygulamayı geliştirdi. Li-Fi adında yeni teknoloji Wİ-Fİ’ye göre 100 kat daha hızlı veri akışı sağlıyor.

Rubrik, Predibase’i bünyesine katıyor

Veri siber güvenliği alanında önde gelen şirketlerden Rubrik, çarşamba günü yaptığı açıklamayla Predibase’i satın alma niyetini duyurdu. Girişim sermayesi destekli bir startup olan Predibase, şirketlerin açık kaynak yapay zeka modellerini kendi …

Mükemmel dalganın formülü nedir?

Bir sörfçüye ya da bilim insanına sorarsanız, bu mükemmelliğin hem zor bulunduğunu hem de her yerde olduğunu görebilirsiniz.

ChatGPT’de model seçebileceksiniz

OpenAI’ın ChatGPT’sinde farklı GPT’leri seçme imkanı sunulmaya başlandı.

Video üreten yapay zeka Google Veo’ya rakip geldi: Midjourney V1

Yapay zekâ destekli görsel üretimiyle tanınan Midjourney, merakla beklenen video oluşturma modeli “V1”i duyurdu. Artık kullanıcılar, bir görsel yükleyerek bu görselden beşer saniyelik dört farklı video elde edebilecek. V1 modeli sadece Discord üzerinden ve ilk aşamada sadece web’de kullanılabiliyor.