Uzmanlardan kritik uyarı: ‘Bebekleri sallamak, zıplatmak kalıcı hasara yol açabilir’

Bebekleri Sallamak ve Havaya Atmak Uygunsuz Davranışlara Yol Açabilir

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Uzman Dr. Ferunda Demir, 1 yaş altı bebeklere yönelik yapılan yanlış davranışların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyarılarda bulundu. Uzman Dr. Demir, bebekleri severken dikkat edilmesi gerekenleri vurgulayarak, “Geri dönüşü olmayan sonuçlara neden olabiliriz” dedi ve özellikle bebekleri sallamanın, havaya atıp tutmanın tehlikelerine dikkat çekti.

“Sallama Doğru Bilinen Yanlış”

Uzman Dr. Demir, toplumda yaygın olarak bebekleri sakinleştirmek veya eğlendirmek amacıyla yapılan sallama, zıplatma veya havaya atma gibi yanlış uygulamaların aslında zararlı olduğunu belirtti. Bebeklerin kafa büyüklüğünün vücutlarına oranla daha büyük olması nedeniyle, kafa bölgesine gelen sarsıntının ciddi sonuçlara yol açabileceğini açıkladı. Bu sarsıntılar, beyin damarlarında yırtılmalara, göz içi kanamalara ve hatta beyin kanamalarına neden olabilmektedir.

“Zihinsel ve Bedensel Hasarlar Meydana Gelebilir”

Uzman Dr. Demir, sarsıntının beyinle sınırlı kalmayıp solunumu kontrol eden sinirlerde de hasarlara yol açabileceğini belirtti. Bu tür travmaların ani solunum durmalarına neden olabileceğini vurgulayan Uzman Dr. Demir, “Sadece eğlence veya sakinleştirme amaçlı yapılan hareketler, bebeklerde hayati tehlikelere sebep olabilir” dedi.

‘Göz Teması Kurmak Sağlıklı Bağlanmayı Destekler’

Uzman Dr. Demir, bebekleri sevmenin en doğru yolunun nazik ve sakin bir temas olduğunu vurgulayarak, “Bebekle göz teması kurmak, konuşmak, şarkı söylemek, dokunmak gibi yöntemlerin hem güven verdiğini hem de sağlıklı bağlanmayı desteklediğini” söyledi. Ancak bu tür iletişimler için bebeğin genel olarak rahat olmasının da önemli olduğunu ekledi.

Olası bir sarsıntı veya travmanın ardından dikkat edilmesi gereken belirtilere de değinen Uzman Dr. Demir, “Bebekte sabit bir noktaya bakma, anormal davranışlar, şiddetli kusma, gözlerde kayma gibi belirtiler görülüyorsa derhal bir doktora başvurulmalıdır. Erken müdahale, kalıcı hasarları önleyebilir” uyarısında bulundu.

Related Posts

Havuzlardaki hijyen eksikliği sağlık sorunlarına neden oluyor

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, klorlaması yetersiz havuzların özellikle çocuklar ve hassas gruplar için ciddi risk taşıdığını belirtti.

Zeytinime Dokunma!

Zeytinime Dokunma!  Zeytinlik arazilerinde sağlık ve çevre etki değerlendirilmesi, ekolojik denge gözetmeksizin maden aranmasını sağlayacak torba kanun teklifi meclise sunuldu.

Erkek Çocuk ve Baba İlişkisi Nasıl Olmalı?

Erkek Çocuk ve Baba İlişkisi Nasıl Olmalı? Uzmanlar, bu ilişkisinin iyi olması durumunda çocuğun benlik gelişiminin de sağlıklı olacağını söyledi.

Et kadar besleyici ama daha az tüketiliyor, faydaları saymakla bitmiyor!

Düşük tüketim oranına rağmen yüksek besin değerine sahip olan mantar, B grubu vitaminler, potasyum ve antioksidanlar açısından zengin içeriğiyle bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Uzmanlar özellikle çocuklar ve gençler için mantar tüketimini öneriyor.

İzmir’den Cinsel İstismarla Mücadele Seferberliği

​İzmir Yaşam Boyu Destek Akademisi gerçekleştirdiği BANA DOKUNMA Projesi ile çocuklara karşı uygulanan cinsel istismar suçlarına karşı savaş açtı.

Sosyal yaşamı zorlaştırıyor! Botoks, hem teri hem de kokuyu önlüyor

Kimi insanlar sıcak yaz günlerinde bile kuru kalabilirken, kimileri ise en serin ortamlarda dahi avuç içlerinden ter damlayacak kadar zorlanıyor. Aşırı terlemenin günümüzde çözümsüz bir sorun olmadığını söyleyen Medikal Estetik Uzmanı Dr. Atakan Bör, botoksun, ter bezlerinin aşırı sinyallerle uyarılmasını önleyerek terlemeyi durdurabildiğine dikkat çekiyor.