TSMC, 1.4 nm üretim sürecini duyurdu!

TSMC, Yeni Nesil 1.4 nm Üretim Sürecini Duyurdu

Tayvan merkezli yarı iletken üreticisi TSMC, son teknolojisi olan 1.4 nm üretim sürecini tanıttı. “A14” adı verilen bu teknolojinin 2028 yılında seri üretime geçmesi planlanıyor. Ayrıca, bu yeni sistem NanoFlex Pro adında bir optimizasyon teknolojisini de beraberinde getirecek.

TSMC, 1.4 nm Üretim Sürecini Tanıttı

TSMC’nin yaptığı açıklamalara göre, A14 üretim süreci, şu an kullanılan 2 nm teknolojisine göre birçok avantaj sunmaktadır. Firma, aynı güç ve devre karmaşıklığı altında %10 ila %15 arasında bir performans artışı sağladığını belirtti.

Ayrıca, aynı frekansta ve transistör yoğunluğunda yapılan karşılaştırmalara göre, A14’ün %25 ila %30 daha az güç tükettiği ve %20 daha fazla transistör yoğunluğu sunduğu ortaya çıktı. Bu durum sayesinde işlemciler daha kompakt, verimli ve performanslı hale gelecek.

OpenAI, Google Chrome’u Satın Alabilir!

OpenAI, Google Chrome’u satın almak için adımlarını attı. Bu girişim, teknoloji sektöründe önemli bir değişikliğe neden olabilir.

A14, geleneksel ön yüzey güç dağıtım yapısını tercih ederek özellikle yoğun güç kablolamasına ihtiyaç duymayan uygulamalara daha düşük üretim maliyeti sağlıyor. Şirket, A14 için Backside Power Delivery Network sistemini de getirmeyi planlıyor.

NanoFlex Pro mimarisi ise çip tasarımcılarına daha fazla esneklik sunarak, üreticilerin belirli uygulamalar ya da iş yüklerine göre transistör yapılandırmasında ince ayar yapmalarına olanak tanıyor. Bu sayede müşterilere özel tasarımlar oluşturulabiliyor.

TSMC’nin gelecek planına göre, A14’ten önce 2 nm teknolojisinin geliştirilmiş versiyonu olan N2P ve A16 üretim süreçleri 2026 yılının sonuna doğru seri üretime geçecek. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Related Posts

Navigasyon devi yapay zeka dönüşümü nedeniyle 300 çalışanını işten çıkaracak

Avrupa’nın en büyük navigasyon sistemleri firması TomTom, yapay zeka dönüşümü çerçevesinde 300 çalışanını işten çıkaracağını açıkladı.

Artık telefonlarınız Wİ-Fİ’ye bağlanmayacak: 100 kat daha hızlısı icat edildi

Bilim insanları Wİ-Fİ teknolojisine tarihe gömecek yeni uygulamayı geliştirdi. Li-Fi adında yeni teknoloji Wİ-Fİ’ye göre 100 kat daha hızlı veri akışı sağlıyor.

Rubrik, Predibase’i bünyesine katıyor

Veri siber güvenliği alanında önde gelen şirketlerden Rubrik, çarşamba günü yaptığı açıklamayla Predibase’i satın alma niyetini duyurdu. Girişim sermayesi destekli bir startup olan Predibase, şirketlerin açık kaynak yapay zeka modellerini kendi …

Mükemmel dalganın formülü nedir?

Bir sörfçüye ya da bilim insanına sorarsanız, bu mükemmelliğin hem zor bulunduğunu hem de her yerde olduğunu görebilirsiniz.

ChatGPT’de model seçebileceksiniz

OpenAI’ın ChatGPT’sinde farklı GPT’leri seçme imkanı sunulmaya başlandı.

Video üreten yapay zeka Google Veo’ya rakip geldi: Midjourney V1

Yapay zekâ destekli görsel üretimiyle tanınan Midjourney, merakla beklenen video oluşturma modeli “V1”i duyurdu. Artık kullanıcılar, bir görsel yükleyerek bu görselden beşer saniyelik dört farklı video elde edebilecek. V1 modeli sadece Discord üzerinden ve ilk aşamada sadece web’de kullanılabiliyor.