Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Alım, ” Türkiye imkanlara sahip bir ülkedir. Bugün geldiğimiz ortamda çalışanlarımızın enflasyon karşısında korunması bizim vazifemizdir, bunu yapmak zorundayız. Bu hususta da elimizdeki en uygun araç taban fiyatı yine belirlemektir. 6.5 milyona yakın bir kısmı oluşturuyor. Onlarla hudutlu değil, onların üstünde maaş alanlarda da müspet tesir yapacaktır” dedi. İşte konuşulan yeni minimum fiyat rakamları…
ASGARİ FİYAT TESPİT KURULU BUGÜN TOPLANDI!
Türkiye’de milyonlarca çalışanı ilgilendiren minimum fiyatta yeni sayının belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Alım liderliğinde toplandı. Bakan Alım kurulun çalışmalarını yarın tamamlayacağını söyledi. Türkiye’de şirketlerin yüzde 137 oranında kâr ettiğini belirtti ve “Üretimde toplumsal barışı sağlamadan büyümeye devam edemez, üretmeden büyümesi mümkün değildir. Paylaşarak büyüyeceğiz. Konjonktürel yaşanan dalgaların negatif tesirlerini ortadan kaldıracağız” dedi.
Bakan Alım “Bugün geldiğimiz ortamda çalışanlarımızın enflasyon karşısında korunması bizim vazifemizdir, bunu yapmak zorundayız” tabirlerini kullandı.
İŞÇİ TARAFI ENFLASYON ORANINDA ARTIRIM İSTİYOR!
İşçi tarafı 6 aylık enflasyonun dikkate alınmasını isterken, 5.500 liranın kırmızı çizgileri olduğunu lisana getiriyor. Taban fiyatın 5 bin liranın altında olmayacağına kesin gözüyle bakılıyor..
HAK-İŞ’TEN MİNİMUM FİYAT ARTIRIMI AÇIKLAMASI
HAK-İŞ Genel Lideri Mahmut Arslan, Taban Fiyat Tespit Komitesi’nden, taban fiyata enflasyonun üzerinde bir artırım yapmasını beklediklerini belirterek, toplu mukavele sisteminde yer alan bütün personellerin fiyatlarında de bu tarafta düzenleme yapılmasını istedi.
Arslan, “Yaşanan ağır fiyat hareketleri, süratli artırımlar, önü gerisi muhakkak olmayan her gün değişen etiketler, fiyatlar, ocak ayında büyük umutlarla belirlediğimiz taban fiyatı anlamsız hale getirdi” diye konuştu. Öte yandan TÜRK-İŞ’in araştırmasında, haziran ayında, 4 kişilik ailenin açlık hududu 6 bin 391 lira olarak hesaplandı.
ASGARİ FİYAT TEMMUZ’DA NE KADAR OLACAK?
Şu an minimum fiyat net 4.250 TL brüt ise 5.004 TL. Brüt olan taban fiyat meblağından 700.56 TL SGK primi emekçi hissesi, 50.04 TL de işsizlik sigortası primi emekçi hissesi olmak üzere toplam 750.60 TL kesiliyor.
İşveren ayrıyeten 775.62 TL SGK primi, 100.08 TL işsizlik sigortası primi olmak üzere 875.70 TL prim ödüyor. Böylelikle minimum fiyatın patrona maliyeti 5.879.70 TL’ye ulaşıyor. Senaryoya nazaran ya devlet vergiden kısıp taban fiyatın yükünü patrondan alacak, ya da enflasyon oranında artış yapacak.
Asgari fiyata artırım senaryoları:
-
Yüzde 20 artışla minimum fiyat net 5.100 TL,
-
Yüzde 25 artışla taban fiyat net 5.312 TL,
-
Yüzde 30 artışla net 5.525 TL,
-
Yüzde 35 artışla da net 5.737 TL,
-
Yüzde 40 artışla da net 5.950 TL’ye yükselecek.
ZAMLI MİNİMUM FİYAT TEMMUZ’DA YATACAK MI?
Kanuna nazaran, yeni minimum fiyat, Taban Fiyat Tespit Komitesi kararının Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihi izleyen ayın başından geçerli olmak üzere uygulanıyor. Karar 30 Haziran’a kadar Resmi Gazete’de yayımlanırsa yeni minimum fiyat 1 Temmuz’dan itibaren uygulanacak. Emekçiler, temmuz ayının sonunda artırılmış fiyat üzerinden fiyat alacaklar.
Komisyon kararının Resmi Gazete’de yayımlanması temmuz ayına kalırsa yeni fiyat 1 Ağustos’tan itibaren uygulanacak. Lakin, sürpriz yaşanmaz ise hazırlıklar kararın 30 Haziran’a kadar yayımlanıp, 1 Temmuz’dan itibaren uygulanması istikametinde.
İşçi priminde indirim kararı alınırsa kanun değişikliği gerekiyor. Kanun değişikliğinin temmuz ayında yapılması, yeni minimum fiyatın 1 Temmuz’dan geçerli olmasına mani teşkil etmeyecek.