Steam’de virüslü oyun skandalı

6 Şubat 2025 tarihinde Steam platformunda PirateFi isimli, korsan temalı bir hayatta kalma oyunu yayınlandı. Seaworth Interactive adlı şirketin geliştirdiği oyunu indirmek ücretsizdi.

Oyundaki zararlı yazılım, Trojan.Win32.Lazzzy.gen isimli bir truva atıydı. Bu tür truva atları genellikle bilgisayar korsanları tarafından, kullanıcıların çevrimiçi hesaplarına erişmek için kullanılır.

Uyarı mail’i gönderildi

Dijital oyun satış platformu Steam, PirateFi indiren kullanıcılarına, oyunda zararlı yazılım tespit edildiğini bildiren birer mail gönderdi. Bu mail içinde kullanıcılara oyunun silinmesi, geniş çaplı bir virüs taraması yapılması ve gerekirse Windows’un kaldırılıp yeniden kurulması önerildi.

Telegram’dan moderatör aradılar

Bu sırada Telegram üzerinden kendisini PirateFi oyununun geliştiricisi olarak tanıtan bir kişi, oyun içi sohbet moderatörü pozisyonu için insanlara iş teklif etmeye başladı. Görüştüğü kişilere saatlik 17 dolar ücret teklif eden bilgisayar korsanının, zararlı yazılımın daha da yayılması için bunu yaptığı düşünülüyor. PCMag’in haberine göre insanlara iş teklif eden bu kişi, görüştüğü insanlara oyunu indirmelerini ve günde en az saat oyun içi sohbet kısmını modere etmelerini söyledi.

Valve tepki aldı

Zararlı yazılım içeren bir oyunun dünyanın en popüler dijital oyun satış platformunda kontrol edilmeden kataloğa eklenmesi, Steam kullanıcılarını kızdırdı. Steam’in ana şirketi Valve sosyal medyada tepkiyle karşılaşırken, kullanıcılar özellikle ücretsiz oyunların dikkatle incelenmeden platformda yer almaması gerektiğini vurguladı.

Ücretsiz oyunlara dikkat!

Steam, her yıl 20 bine yakın oyunun yayınlandığı bir platform. Bunların önemli bir kısmı az tanınan, küçük stüdyolar tarafından geliştiriyor ve ücretsiz ya da çok ucuz fiyata alınabiliyor. Bilgisayar korsanları için bu alan, zararlı yazılımları yaymak, kullanıcıların çevrimiçi hesaplarını çalmak, şifrelerini öğrenmek, tarayıcı verilerini çalmak gibi amaçlarla suistimal edilebiliyor.

Uzmanlar, mobil ve PC’de ücretsiz bir oyun indirmeden önce mutlaka geliştirici şirketin araştırılması, güvenilir görünen kullanıcıların yorumlarına bakılması gerektiğinin altını çiziyor.

Related Posts

Şifrenin kolaylığı nedeniyle gıda devi hacklendi! 64 milyon kişilik liste sızdı

Dünyanın en büyük fast food zincirlerinden biri olan McDonald’s’ta, dijital güvenliğe dair akılalmaz bir zafiyet ortaya çıktı.
Sadece “123456” gibi basit bir şifreyle erişilebilen yönetici paneli üzerinden, işe alım sistemi McHire’a sızan araştırmacılar, 64 milyon kişinin kişisel verilerinin tehlikede olduğunu duyurdu.

Ağaç ölümlerinin üstündeki sis bulutu kalktı: Bilim adamların şoke eden keşif

Tropik bölgelerde ağaç ölümleri tehlikeli bir hızla artarken, doğa bilimciler şimdiye dek göz ardı edilen bir tehdide dikkat çekiyor: Kısa süreli ama yıkıcı gök gürültülü fırtınalar. Cary Institute of Ecosystem Studies’tan orman ekoloğu Evan Gora’nın …

Navigasyon devi yapay zeka dönüşümü nedeniyle 300 çalışanını işten çıkaracak

Avrupa’nın en büyük navigasyon sistemleri firması TomTom, yapay zeka dönüşümü çerçevesinde 300 çalışanını işten çıkaracağını açıkladı.

Artık telefonlarınız Wİ-Fİ’ye bağlanmayacak: 100 kat daha hızlısı icat edildi

Bilim insanları Wİ-Fİ teknolojisine tarihe gömecek yeni uygulamayı geliştirdi. Li-Fi adında yeni teknoloji Wİ-Fİ’ye göre 100 kat daha hızlı veri akışı sağlıyor.

Rubrik, Predibase’i bünyesine katıyor

Veri siber güvenliği alanında önde gelen şirketlerden Rubrik, çarşamba günü yaptığı açıklamayla Predibase’i satın alma niyetini duyurdu. Girişim sermayesi destekli bir startup olan Predibase, şirketlerin açık kaynak yapay zeka modellerini kendi …

Mükemmel dalganın formülü nedir?

Bir sörfçüye ya da bilim insanına sorarsanız, bu mükemmelliğin hem zor bulunduğunu hem de her yerde olduğunu görebilirsiniz.