Kariyer planlamasında parayı değil kişisel gelişimi önemsiyorlar

MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Araştırması: Özel Yetenekli Öğrencilerin Kariyer Gelişimleri İncelendi

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen ‘Ortaöğretim Kademesindeki Özel Yetenekli Öğrencilerin Kariyer Gelişimlerinin İncelenmesi Araştırması’ sonuçları açıklandı. Mart ayında 81 ildeki BİLSEM’lerde proje üretim ve yönetimi programında eğitim gören 2 bin 21 özel yetenekli öğrencinin katıldığı ankete dayalı araştırma, öğrencilerin kariyer seçimleri, tutumları ve sağlıklı kariyer planlamaları üzerine önemli bulgular ortaya koydu.

YENİ BİLGİLER VE BAKIŞ AÇILARI ORTAYA KONDU

Araştırmanın sonuçlarına göre, öğrencilerin %75,3’ü kariyer planlamasında maddi kazancı öncelikli bir amaç olarak görmüyor; %84,5’i ise kişisel gelişimlerini ön planda tutuyor. Aynı zamanda öğrencilerin %72,5’i kariyerlerini erken aşamalarda planlamanın hedeflerine ulaşmada etkili olduğuna inanıyor. BİLSEM’lerdeki öğrenciler, kariyer hedeflerinde bilimsel veya sanatsal yeniliklere katılımın önemine vurgu yapıyor. Araştırmada, öğrencilerin kariyer hedeflerini belirlerken topluma yeni bir bakış açısı sunmanın da önemli olduğu belirtildi.

ATÖLYE ÇALIŞMALARI YETENEKLERİ GELİŞTİRİYOR

Araştırmaya göre, öğrencilerin çoğu BİLSEM atölye çalışmalarının yeteneklerinin gelişmesine yardımcı olduğunu belirtti. %70,2’si atölye çalışmalarının kariyer kararları alırken faydalı olduğunu düşünürken, merkezlerdeki proje üretimi sürecinin kariyer gelişimlerine ve karar alma süreçlerine katkı sağladığını vurguladı. Ayrıca araştırmada, ortaöğretim kademesindeki özel yetenekli öğrencilerin çoğunun toplumsal sorunlara yaratıcı çözümler getirebilecekleri alanlara ilgi gösterdikleri ortaya çıktı.

Related Posts

Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi’ne yeni rektör

Yaklaşık 10 yıldır rektörlük görevinde bulunan Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu’nun görevden ayrılmasından sonra Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi rektörlüğüne uzun yıllardır kurumda çeşitli görevler üstlenen Prof. Dr. Adem Akçakaya getirildi.

AÖF bahar dönemi ara sınav sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi (AÖF) bahar dönemi ara sınav sonuçları için öğrenciler bekleyişini sürdürüyor. 19-20 Nisan tarihlerinde tamamlanan sınavların ardından gözler sonuç takvimine çevrildi. Peki, AÖF bahar dönemi ara sınav sonuçları açıklandı mı, ne zaman açıklanacak?

ALES/2 başvuru takvimi: 2025 ALES/2 başvuruları ne zaman başlayacak?

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2025-ALES/2) başvurularının ne zaman yapılacağı, yılın ilk ALES sınavının tamamlanmasıyla birlikte merak ediliyor. İlk ALES sınavına hazırlanamayan veya başvuruları kaçıran adaylar, yılın ikinci ALES sınavı için ÖSYM takvimini araştırıyor. Peki, 2025 ALES/2 başvuruları ne zaman başlayacak?

İki ilde deprem nedeniyle eğitime ara

Tekirdağ ve Kocaeli Valiliği, İstanbul’da meydana gelen depremler nedeniyle 24 Nisan Perşembe günü okulların tatil edildiğini açıkladı.

Sağlık-Sen Üyeleri Hukuki Danışmanlık İçin Buluştu

TÜRKİYE’nin dört bir yanında Sağlık-Sen üyelerine hukuki danışmanlık veren avukatlar, Sağlık-Sen Genel Merkezi’nde buluştu. Genel Başkan Mahmut Faruk Doğan, “63 avukatımızla Türkiye’nin en güçlü hukuk departmanına sahibiz. Sağlık ve sosyal hizmet …

İşte Türkiye’de eleman bulmakta en çok zorlanılan meslek

Türkiye İş Kurumunun (İŞKUR) “2024 Türkiye İşgücü Piyasası Araştırma Raporu”na göre, eleman temininde en fazla güçlük çekilen meslekler arasında ilk sırada garsonluk, dikiş makineciliği ve kaynakçılık bulunuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir