İşsizlik artıyor, emekçi 428 milyar liraya yaklaşan İşsizlik Sigortası Fonu’na ulaşmakta zorlanıyor: Fon işçiye değil patrona çalışıyor

Türkiye’de işsizlik yeniden yükselirken, İşsizlik Sigortası Fonu’nda biriken 427.4 milyar liralık kaynak, işsizlik ödeneği olarak sadece ufak bir bölümüyle emekçilere ulaşıyor. Başvuran her 100 işçiden sadece 47’si bu ödeneği alabiliyor. Diğer yandan fondan işverenlere milyonlarca lira teşvik ve destek ödemesi yapılıyor. Ayrıca, fonun faizlerinden bile milyarlarca lira gelir elde ediliyor. CHP, işsizlik ödeneğinin artırılması ve ulaşılabilir hale getirilmesi için Meclis’e yasa teklifi sundu.

İşsizlik Sigortası Fonu, işçi yüzde 1, işveren yüzde 2 ve devlet katkısı yüzde 1 olmak üzere oluşturuluyor. Her ay işçilerin maaşlarından fon kesintisi yapılıyor. Fon varlığı nisan ayı itibariyle 427.4 milyar liraya ulaştı. 4 ayda işçi ve işveren primlerinden 68.9 milyar lira, devlet katkısından da 22.9 milyar lira gelir elde edildi. Fonda ayrıca 43.1 milyar lira faiz geliri sağlandı.

İşsizlik Ödeneği ve Fon Durumu

Bu büyük fonun yanında işsizlere sunulan ödenek miktarı oldukça düşük kalmış durumda. Bu yılın ilk 4 ayında 24.4 milyar lira işsizlik ödeneği verilirken, aktif işgücü programlarına 14.2 milyar lira, işbaşı eğitim programlarına ise 10.3 milyar lira aktarıldı. Ayrıca işverenlere teşvik ve destek ödemeleri için fonundan 26.7 milyar lira ayrıldı.

Fon Yatırımları ve CHP’nin Teklifi

Nisan sonunda fon varlığının yüzde 75.60’ı (323.1 milyar lira) tahvilde, yüzde 22.85’i (97.6 milyar lira) mevduatta ve yüzde 1.55’i (6.6 milyar lira) Takasbank Para Piyasası’nda değerlendiriliyor. CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, işsizler için daha erişilebilir ve adil hale getirilmesi amacıyla yasa teklifi sundu. Bakırlıoğlu, fonun büyük bir bölümünün işverenlere teşvik olarak harcandığına dikkat çekti ve işsizlik ödeneği için ayrılan miktarın yetersiz olduğunu belirtti.

İŞKUR’un verilerine göre, nisan ayında 469 bin kişi işsizlik ödeneği aldı. Ancak 3 milyondan fazla işsizden sadece yüzde 15’i bu desteği alabiliyor. Bakırlıoğlu, işsizlik ödeneği almak için gereken prim ödeme gün sayısının düşürülmesini ve ödeneğin artırılmasını öngören bir teklif sundu.

Yasa Teklifi ve İşsizlik Ödeneği

Bakırlıoğlu’nun sunduğu teklife göre, işsizlik ödeneği alabilmek için gerekli olan prim ödeme gün sayısı 600’den 360 güne düşürülüyor. Ayrıca, ödenek miktarının yüzde 40’tan yüzde 60’a çıkarılması hedefleniyor. Bakırlıoğlu, bu düzenlemenin işsizler lehine fonun yeniden yapılandırılmasını amaçladığını belirtti. Bakırlıoğlu’nun açıklamalarına göre, işverenlere yapılan desteklerin miktarı artarken, işsizlerin aldığı ödeneğin yetersiz kaldığı görülüyor.

Related Posts

Tarımsal girdi fiyat endeksi arttı

Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE), nisanda yıllık bazda yüzde 30,12, aylık bazda yüzde 2,03 artış gösterdi.

Telefonunu böyle şarj edenler her ay daha fazla elektrik faturası ödüyor!

Akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak birçok kişi farkında olmadan elektrik faturasını kabartıyor. Uzmanlara göre yalnızca bir şarj cihazı bile yıl boyunca prizde kaldığında faturaya gizlice 20 TL’ye kadar ek yük bindirebiliyor.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 46 seviyesinde sabit tuttu.

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu arttı: 185 milyar doları aştı

Özel sektörün yurt dışından sağladığı krediler nisan ayında 13,9 milyar dolar daha artarak 185,9 milyar dolar oldu.

İsrail-İran krizi petrol fiyatlarını uçurdu

İran-İsrail çatışması sürerken bölgedeki risklere tepki veren Petrol fiyatları salı günü yüzde 4’ün üzerinde artış gösterdi. Piyasalarda savaşın yakın dönemde bitmesine dair bir beklenti olmasa da bölgedeki kritik gaz ve petrol altyapıları henüz …

Bakan Bayraktar: Petrol yüzünden enerji fiyatları artabilir

İsrail ile İran arasındaki gerilimin artmasıyla birlikte uçuşa geçen petrol fiyatları Türkiye’deki enerji fiyatlarını da yukarı yönlü etkileyeceğini söyledi.