Emlakçılar bile ev sahiplerinden dert yandı! Bu kadar da olmaz!

Türkiye’de Barınma Krizi ve Yüksek Kiralar

Türkiye’nin ekonomik krizle boğuştuğu bu dönemde barınma sorunu da gittikçe artıyor. Hayat pahalılığı ve düşük gelirlerle birlikte yüksek kira bedelleri, barınma hakkını erişilmez hale getirdi.

Ev sahipleri, yüksek enflasyon karşısında fahiş zamlar yaparak bazı durumlarda fırsatçılığa başvurdu. TÜFE’nin üzerinde kira artışlarına izin veren yüzde 25 sınırı, kiracı-evin sahibi anlaşmazlıklarını artırdı. Ancak Mehmet Şimşek’in yönetimde olmasıyla birlikte yüzde 25 sınırlaması kaldırılarak TÜFE’ye endeksli kira artışları belirlendi.

ATEM Başkanı Hakan Akçam, sektördeki mevcut durumu değerlendirerek kira artışlarının ardındaki nedenin sadece ekonomik sebepler olmadığını vurguladı. Artık ev sahiplerinin kira belirlerken TÜFE yerine döviz kurunu dikkate aldığını belirten Akçam’a göre, bunun sebebi Türk Lirası’nın değer kaybetmesidir. Yatırımcılar, değer kaybeden TL karşısında konutlara yönelerek konutu güvenli bir liman olarak görmektedir.

Hakan Akçam, İstanbul gibi büyük şehirlerde üç odalı dairelerin kira bedellerinin 2020’de 600 dolar civarında iken günümüzde 1700 dolara yükseldiğini dile getirerek fırsatçılığa dikkat çekti. Piyasa psikolojisinin fiyatları belirlediğini ve bu durumun arz-talep dengesinden bağımsız olduğunu vurguladı.

Boş konut sayısının artmasına rağmen kira bedellerinin düşmemesini “fiyatların artık ihtiyaçla değil, fırsatla belirlendiği” şeklinde açıklayan Akçam, bu durumun kentlerin sosyolojik yapısını da olumsuz etkilediğini belirtti. Kiracıların dışlanmaya başlandığını ve orta gelir grubundaki vatandaşların kent merkezlerinden uzaklaştığını ifade etti.

Barınma krizi ve yüksek kira bedellerine çözüm önerileri sunan Hakan Akçam, sözlerini şöyle sürdürdü:

  • Sosyal Konut Seferberliği: Devletimizin sosyal konut projelerini artırması ve üretimini hızlandırması gerekmektedir. TOKİ gibi kurumlar, uzun vadeli kiralama modelleriyle de devreye girmelidir.
  • Boş Konut Vergisi: Yatırım amaçlı boş bırakılan konutlara kademeli vergi uygulanmalıdır. Bu sayede yapay arz daralması ortadan kaldırılabilir.
  • Objektif Kira Denetimi: Kira artışlarının sadece TÜFE’ye endekslenmesi yeterli değildir. Bölgesel rayiçler ve diğer kriterlere göre bir denetim mekanizması oluşturulmalıdır.
  • Kısa Süreli Kiralamalara Düzenleme: Airbnb gibi platformların konutları turistik odalara çevirmesi üzerine belediyelerin denetimini artırması ve ruhsatsız kısa dönem kiralamalara sınırlama getirmesi gerekmektedir.

Related Posts

Bakan imzaladı… Memur zammı, kıdem tazminatı tavanı ve bedelli askerlik ücreti netleşti

Hazine ve Maliye Bakanlığı, milyonlarca memur ve emekliyi yakından ilgilendiren zam oranları ve mali parametrelere ilişkin genelgeyi yayımladı. Bakan Mehmet Şimşek’in imzasını taşıyan duyuruyla birlikte, 2025 Temmuz dönemi itibarıyla uygulanacak kıdem tazminatı tavanı, memur maaş katsayıları ve bedelli askerlik ücretleri netlik kazandı.

L’Oréal’dan dev satın alma: Profesyonel saç bakım markası için harekete geçti

Fransa’nın dünyaya açılan köklü güzellik şirketi L’Oréal, önemli bir satın alma için harekete geçti. L’Oréal’ın hedefinde ABD ve Birleşik Krallık merkezli profesyonel saç bakım markası Color Wow var. Fransız L’Oréal, Color Wow’ı satın almak için …

Benzinin litresi ne kadar oldu?

Akaryakıtta geçtiğimiz haftalarda, İran – İsrail geriliminin ardından yaşanan zamlar yerini indirime bırakarak eski seviyelerine çekilse de kalıcı bir zam geldi: Özel tüketim vergisi (ÖTV) 3 Temmuz’da Türkiye İstatistik Kurumu üretici enflasyonu …

Elektrikli oto pazarının lideri TOGG oldu! İşte en fazla satılan markalar

Togg, Türkiye’de elektrikli otomobil pazarında yılın ilk yarısında gerçekleştirdiği 17 bin 101 satış ve yüzde 20 pazar payıyla marka sıralamasına ilk sırada yer aldı.

Lityum piyasalarında dalgalanma

Lityum karbonatın ton fiyatı Temmuz ayında 8.500 dolar seviyesinde sabitlendi. Bu gelişme, yıl boyunca süren hızlı düşüşe son verse de fiyatlar hâlâ 2021’den bu yana en düşük noktaya yakın. Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre, 2023’te …

Yatırımcılar dikkat: Ne döviz ne borsa ne de faiz… 6 ayın getiri şampiyonu belli oldu

Haziran ayının sona ermesiyle birlikte finansal yatırım araçlarında 6 aylık getiri oranları da netleşti. Altın, dolar, borsa, euro ve mevduat faizi gibi yoğun yatırım gören finansal enstrümanlarda kazançlar dikkat çekti. Peki hangi yatırım aracı ne kazandırdı? İşte ilk 6 ayın getiri şampiyonu…