Çin ekonomisi 2024’te yüzde 5 büyüdü

Çin Ekonomisi 2024 Yılında %5 Büyüdü

Ulusal İstatistik Bürosu (UİB) raporlarına göre, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2024 yılında bir önceki yıla kıyasla %5 arttı. Bu büyüme oranı, Çin hükümetinin belirlediği %5 hedefine ulaşıldığını gösterdi.

Çin ekonomisi, 2020 yılında %2,2, 2021’de %8,4, 2022’de %3 ve 2023’te %5,2 oranında büyüme kaydetmişti.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin, iç talepteki zayıflık, deflasyon eğilimi, yerel yönetim borçları ve gayrimenkul sektöründeki düşüş gibi faktörler nedeniyle büyümeyi olumsuz etkileyen bir dönemde, hedeflediği büyüme rakamını zor da olsa elde etmeyi başardı.

Son Çeyrekte %5 Büyüme Kaydedildi

UİB’nin verilerine göre, 2024’ün son çeyreğinde GSYH artışı %5,4 olarak gerçekleşti. Çin ekonomisi ilk çeyrekte %5,3, ikinci çeyrekte %4,7 ve üçüncü çeyrekte %4,6 oranında büyüme göstermişti.

2024 yılında sanayi üretimi %5,8, perakende satışlar ise tüketim ve iç talebi yansıtan ölçüde %3,5 artış gösterdi.

Ayrıca, altyapı, taşınmazlar, makine ve donanım harcamalarını içeren sabit sermaye yatırımları önceki yıla göre %3,2 oranında arttı.

İşsizlik oranı %5,1 olarak kaydedilirken, kişi başına düşen harcanabilir gelirin ise %5,3 arttığı rapor edildi.

Odatv.com

Related Posts

144 bin kişiye istihdam sağlayacak! Projenin detaylarını Bakan Uraloğlu paylaştı: 50 milyar dolarlık yatırım

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin ulaştırma yatırımlarını, jeopolitik konumunu ve devam eden projelerini detaylı şekilde anlattı. Özellikle demiryolu, karayolu, havayolu ve denizcilikte önemli ilerlemeler sağlandığını belirten Bakan Uraloğlu, hız limitleri ve trafik güvenliğiyle ilgili yapılan düzenlemeler ile İran ve Irak’ta mahsur kalan uçakların durumuna değindi. Bakan Uraloğlu, Orta Koridor’un Türkiye içindeki 2.262 km’lik belli kısımlarının tamamlandığını belirterek, 50 milyar dolarlık yatırımla hayata geçecek hattın 114 milyar dolarlık üretim etkisi ve 144 bin kişilik istihdam yaratacağını, Türkiye’nin bu stratejik demiryolu ile Çin-Avrupa taşımacılığında kilit NATO ülkesi konumunda olduğunu vurguladı.

Tarımsal girdi fiyat endeksi arttı

Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE), nisanda yıllık bazda yüzde 30,12, aylık bazda yüzde 2,03 artış gösterdi.

Telefonunu böyle şarj edenler her ay daha fazla elektrik faturası ödüyor!

Akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak birçok kişi farkında olmadan elektrik faturasını kabartıyor. Uzmanlara göre yalnızca bir şarj cihazı bile yıl boyunca prizde kaldığında faturaya gizlice 20 TL’ye kadar ek yük bindirebiliyor.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 46 seviyesinde sabit tuttu.

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu arttı: 185 milyar doları aştı

Özel sektörün yurt dışından sağladığı krediler nisan ayında 13,9 milyar dolar daha artarak 185,9 milyar dolar oldu.

İsrail-İran krizi petrol fiyatlarını uçurdu

İran-İsrail çatışması sürerken bölgedeki risklere tepki veren Petrol fiyatları salı günü yüzde 4’ün üzerinde artış gösterdi. Piyasalarda savaşın yakın dönemde bitmesine dair bir beklenti olmasa da bölgedeki kritik gaz ve petrol altyapıları henüz …