Birçok ekonomik sorunun sebebi rant

Mahfi Eğilmez: Türkiye’de Rantın Yaygınlaşması ve Ekonomik Etkileri

Ekonomi uzmanı Dr. Mahfi Eğilmez, son yazısında “Rant Çeşitleri ve Türkiye” konusuna değindi. Eğilmez, rant kavramını açıklarken, “Türkiye’de Kentleşme ve dolayısıyla konut talebi arttıkça kentsel rant ve buna dayalı rant yaratma, rant dağıtımı, rant arayışı hızla artış gösteriyor” şeklinde yazdı. Kamu kuruluşlarının bazılarının kararları ve uygulamalarıyla rant oluşumuna zemin hazırladığını belirten Eğilmez, artan rant arayışının siyasetçilere ve kamu görevlilerine çeşitli kazançlar sağladığını vurguladı.

Eğilmez, ekonomideki bozulmanın altında yatan nedenleri ele aldığı yazısında, “Türkiye’de rant çeşitlerinin tümü görülmektedir. Özellikle kentsel rant ve rant arayışı hızla artmakta, ekonomik ve sosyal sorunların temelinde yer almaktadır. Enflasyon, yolsuzluk gibi meselelerin temelinde rant sorunları yatar. Bu sorunlar çözülmeden kentlerin bozulmasının, haksız kazançların önlenmesinin, ahlak erozyonunun giderilmesinin ve enflasyonun kalıcı olarak kontrol altına alınmasının mümkün olmadığı açıktır” ifadelerini kullandı.

Rantın kökeni hakkında bilgi veren Eğilmez, “Rantın Fransızca, kira, faiz getirisi anlamına gelen rente sözcüğünden türediğini” belirtirken, kentsel rantın tanımını da şöyle açıkladı: “Kentleşmenin, kentlere nüfus göçünün yarattığı bir rant çeşididir. Konut talebinin artması ve buna bağlı olarak fiyatların yükselmesi sonucunda iki katlı bir evi yıkarak on katlı yirmi daireli bir bina yapmayı hedefleyen müteahhidin, burada oturan ev sahibine beş daire vermesi buna örnek olarak gösterilebilir.”

Eğilmez, ekonomik rant kavramını ilk gündeme getiren kişinin David Ricardo olduğunu vurgulayarak, Ricardo’nun rantı toprak sahibine ödenen bedel olarak tanımladığını belirtti. Ayrıca, Korkut Boratav’ın da rant tanımıyla ilgili görüşlerine yer veren Eğilmez, Boratav’ın rantı “devletin çeşitli uygulamalarla bireysel, endüstriyel veya sektörel olarak özel teşebbüs lehine herhangi bir çıkar avantajı yaratması ve bu avantajın paylaşımı” olarak tanımladığını aktardı.

Related Posts

Tarımsal girdi fiyat endeksi arttı

Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE), nisanda yıllık bazda yüzde 30,12, aylık bazda yüzde 2,03 artış gösterdi.

Telefonunu böyle şarj edenler her ay daha fazla elektrik faturası ödüyor!

Akıllı telefonlar hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak birçok kişi farkında olmadan elektrik faturasını kabartıyor. Uzmanlara göre yalnızca bir şarj cihazı bile yıl boyunca prizde kaldığında faturaya gizlice 20 TL’ye kadar ek yük bindirebiliyor.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 46 seviyesinde sabit tuttu.

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu arttı: 185 milyar doları aştı

Özel sektörün yurt dışından sağladığı krediler nisan ayında 13,9 milyar dolar daha artarak 185,9 milyar dolar oldu.

İsrail-İran krizi petrol fiyatlarını uçurdu

İran-İsrail çatışması sürerken bölgedeki risklere tepki veren Petrol fiyatları salı günü yüzde 4’ün üzerinde artış gösterdi. Piyasalarda savaşın yakın dönemde bitmesine dair bir beklenti olmasa da bölgedeki kritik gaz ve petrol altyapıları henüz …

Bakan Bayraktar: Petrol yüzünden enerji fiyatları artabilir

İsrail ile İran arasındaki gerilimin artmasıyla birlikte uçuşa geçen petrol fiyatları Türkiye’deki enerji fiyatlarını da yukarı yönlü etkileyeceğini söyledi.