Bakan Fidan: Kıbrıs, iki devletli çözümle yoluna devam etmeli

“`html

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan Kıbrıs Açıklamaları

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kıbrıs’ın iki devletli çözümünün hem yerel hem de küresel barışa önemli bir katkı sağlayacağına dair görüşlerini ifade etti. Fidan, “1970’lerde ortaya konulan çözümlerle Kıbrıs sorununa yaklaşmak sefaletten öteye gitmez,” dedi.

Fidan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Lefkoşa’da gerçekleştirdikleri ortak basın toplantısında, uluslararası platformlarda mevcut durumun hukuki bir çerçeveye oturtulması gerektiğini vurguladı. Bu noktada, Doğu Timor ve Güney Sudan örneklerini anarak, Kıbrıs’ın benzer bir yolda ilerleyebileceğini belirtti.

Bakan, 1974 yılından bu yana iki taraf arasında çatışma yaşanmadığını ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) ekonomik ve turizm alanında belirli bir gelişim sağladığını aktardı. Bununla birlikte, KKTC’nin barışçıl bir şekilde kendi yoluna devam ettiğini ekledi.

Fidan, bölgedeki barışın kalıcı hale gelebilmesi için neden uluslararası toplumun bu durumları görmezden geldiğini sordu. KKTC’deki vatandaşlara ve siyasi liderlere çağrıda bulunan Fidan, “Kıbrıs adasının geleceği için cesur adımlar atmalısınız. Barışçıl ve kalkınmış bir ortaklık için birlikte çalışmalısınız,” şeklinde konuştu.

Daha yapısal bir çözümün gerekli olduğunu düşündüğünü belirten Fidan, iki tarafın liderlerinin bir araya gelerek adanın geleceği için üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getireceklerine inandığını ifade etti.

Yunanistan ve Türkiye Arasındaki İyileşen İlişkiler

Fidan, Yunanistan’la Türkiye arasında süregelen olumlu diyalogun Kıbrıs’ta yankı bulmasını umut ettiğini belirtti. “Yunanistan, Türkiye, KKTC ve GKRY, ortak bir geleceği inşa etmek için bir araya gelebilir,” dedi.

Bu tür bir işbirliğinin hem bölgeye huzur hem de refah getireceğini söyleyen Fidan, mevcut sorunların üstesinden gelmek için geçmişteki kayıpları bir kenara bırakarak, geleceğe odaklanmaları gerektiğini vurguladı. “Denizlerde ve hava yollarında barış dolu bir geleceği inşa edelim,” ifadelerini kullandı.

Ortak Menfaatler ve Enerji İşbirliği

Fidan, iki toplumun ortak menfaatlerini kullanarak işbirliği yapabileceklerine inandığını belirtirken, enerji ve ekonomi alanında atılacak adımların önemine dikkat çekti. “Radikal tutumlar ve ayrımcı uygulamalar, bu tarihsel yolu kesemez,” dedi.

İnisiyatif sahibi liderlerin, geleceği için cesur düşünmeleri gerektiğini belirten Fidan, “Bakalım, bu adada barış ve refah sağlayacak vizyoner insanlar var mı?” diye sordu.

KKTC’ye gerçekleştirdiği ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın selamlarını iletti. Fidan, Kıbrıs Türkü’nün 50 yıldır maruz kaldığı izolasyonun artık “sessiz bir insanlık suçu” haline geldiğini ifade etti.

İzolasyon ve Türkiye’nin Desteği

Fidan, Türkiye’nin KKTC’nin maruz kaldığı izolasyonun en aza indirilmesi için her türlü çabayı gösterdiğini belirterek, işbirliğinin tarım, ekonomi ve enerji gibi alanlarda devam edeceğini vurguladı. “KKTC’nin kendi yönetimi altında kalması önemli,” dedi.

İki Devletli Çözümün Zapti Gerekçeleri

Fidan, iki devletli çözümün gerekliliğini şu sözlerle açıkladı: “Mevcut durumu görmezden gelmek ve geçmişin çözüm yollarını yeniden gündeme getirmek zaman kaybıdır.” Ayrıca, birçok çözüm yolunun denendiğini ancak sonuç vermediğini de belirtti.

Fidan, yeni bir gerçekliğin ortaya çıktığını ve bunun kabul edilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Kıbrıs’ın cennetteki bir köşe olduğunu, iki devletli çözümden sonra daha büyük bir kalkınmanın mümkün olduğunu belirtti.

Türkiye-KKTC Dayanışması

Fidan, KKTC ile Türkiye arasındaki dayanışmanın artarak süreceğini ve uluslararası toplumu bu konularda destek vermeye çağırdı. Fidan, “Türkiye’nin iradesi nettir ve bu hususta kararlıyız,” dedi.

Son olarak, umutlu bir geleceğe dair görüşlerini paylaşan Fidan, “Kıbrıs, iki devletli çözümle daha büyük bir refaha ulaşacak,” ifadelerini kullandı.

“`

Related Posts

Son Dakika… DEM Parti açıkladı: ‘Heyetimiz Erdoğan ile buluşacak’

Son Dakika Haberi… DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda DEM Parti İmralı heyetinin Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini duyurdu.

Almanya ve Avusturya, göç politikasında ittifak kuruyor

Almanya ve Avusturya, göç politikasında ittifak kuruyor

Filistin için topladığı paralarla karısını lükse boğdu: İnandırmak için hacca bile gitti

Almanya’nın Düsseldorf kentinde yaşayan ve sosyal medyada Abdelhamid ismiyle ünlenen 34 yaşındaki Dehran A., Filistinlilere yardım için kampanya başlattı. Kampanyaya yüksek katılım olurken yüzbinlerce euro bağış toplandı. FİLİSTİN İÇİN TOPLADIĞI …

İETT ‘Türkiye’de bir ilk’ diye duyurdu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) bağlı İETT, teknik muayene süreçlerini tamamen dijital ortama taşıyarak Türkiye’de bir ilke imza attı. Kurum bünyesinde geliştirilen sistemle hem denetim süreçleri hızlandı hem de yılda 100 bin sayfa kağıt tasarrufu sağlandı.

ABD’li şirket Suriye’de güneş enerjisi yatırımı yapacak

ABD’li şirket Suriye’de güneş enerjisi yatırımı yapacak

Uluslararası Af Örgütü: Yüksek Mahkeme’nin F-35 kararı, İsrail’in yaptığı soykırım gerçeğini değiştirmez

Uluslararası Af Örgütü: Yüksek Mahkeme’nin F-35 kararı, İsrail’in yaptığı soykırım gerçeğini değiştirmez