Birçok ekonomik sorunun sebebi rant

Mahfi Eğilmez: Türkiye’de Rantın Yaygınlaşması ve Ekonomik Etkileri

Ekonomi uzmanı Dr. Mahfi Eğilmez, son yazısında “Rant Çeşitleri ve Türkiye” konusuna değindi. Eğilmez, rant kavramını açıklarken, “Türkiye’de Kentleşme ve dolayısıyla konut talebi arttıkça kentsel rant ve buna dayalı rant yaratma, rant dağıtımı, rant arayışı hızla artış gösteriyor” şeklinde yazdı. Kamu kuruluşlarının bazılarının kararları ve uygulamalarıyla rant oluşumuna zemin hazırladığını belirten Eğilmez, artan rant arayışının siyasetçilere ve kamu görevlilerine çeşitli kazançlar sağladığını vurguladı.

Eğilmez, ekonomideki bozulmanın altında yatan nedenleri ele aldığı yazısında, “Türkiye’de rant çeşitlerinin tümü görülmektedir. Özellikle kentsel rant ve rant arayışı hızla artmakta, ekonomik ve sosyal sorunların temelinde yer almaktadır. Enflasyon, yolsuzluk gibi meselelerin temelinde rant sorunları yatar. Bu sorunlar çözülmeden kentlerin bozulmasının, haksız kazançların önlenmesinin, ahlak erozyonunun giderilmesinin ve enflasyonun kalıcı olarak kontrol altına alınmasının mümkün olmadığı açıktır” ifadelerini kullandı.

Rantın kökeni hakkında bilgi veren Eğilmez, “Rantın Fransızca, kira, faiz getirisi anlamına gelen rente sözcüğünden türediğini” belirtirken, kentsel rantın tanımını da şöyle açıkladı: “Kentleşmenin, kentlere nüfus göçünün yarattığı bir rant çeşididir. Konut talebinin artması ve buna bağlı olarak fiyatların yükselmesi sonucunda iki katlı bir evi yıkarak on katlı yirmi daireli bir bina yapmayı hedefleyen müteahhidin, burada oturan ev sahibine beş daire vermesi buna örnek olarak gösterilebilir.”

Eğilmez, ekonomik rant kavramını ilk gündeme getiren kişinin David Ricardo olduğunu vurgulayarak, Ricardo’nun rantı toprak sahibine ödenen bedel olarak tanımladığını belirtti. Ayrıca, Korkut Boratav’ın da rant tanımıyla ilgili görüşlerine yer veren Eğilmez, Boratav’ın rantı “devletin çeşitli uygulamalarla bireysel, endüstriyel veya sektörel olarak özel teşebbüs lehine herhangi bir çıkar avantajı yaratması ve bu avantajın paylaşımı” olarak tanımladığını aktardı.

Related Posts

Cari açık 684 milyon dolar!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2025 yılının Mayıs ayına ilişkin ödemeler dengesi verilerini duyurdu. Buna göre, cari işlemler dengesi mayısta 684 milyon dolar açık verdi. Ekonomistlerin beklentisi, açığın 825 milyon dolar seviyesinde …

Resmen oldu: Bedelli askerlik ücretini açıkladı

3 Temmuz 2025’te enflasyonun açıklanmasının ardından diğer zam ve ücretlendirmeler de belli olmuştu. 2025 yılının ikinci yarısında bedelli askerlik ücreti de 280 bin 850 lira 64 kuruş oldu. Milli Savunma Bakanlığı (MSB) yeni ücreti açıklarken bedelli …

2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Her ay düzenli olarak yatırılan Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) ödemeleri için gözler yeniden Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığa döndü. Peki, 2025 Temmuz ayı SED ödemeleri yattı mı? SED ne zaman yatacak? SED ödemesi zamlandı mı?

Maden suları için toplatma kararı

Almanya genelinde GUT&GÜNSTIG, GOOD&CHEAP ve Naturalis gibi ünlü markalara ait maden suşarı için toplatma kararı çıktı. Söz konusu markalara ait ürünlerin belirli partilerinde analizler yapıldı. Sonuçta bakteriyel kontaminasyon şüphesi ortaya çıktı …

Yurt dışından alışverişte yeni dönem! Artık her ürünün bir muhatabı olacak

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, e-ticarette yapay zeka destekli denetim sistemine geçileceğini ve Türkiye’ye satış yapan yabancı sitelere yerli temsilci zorunluluğu getirildiğini açıkladı.

Erdoğan ve emeklileri topa tuttu: Adam zam vermiyor ama biz hala alkışlıyoruz!

Artvin merkezde kurulan haftalık halk pazarındaki durgunluk esnafı zorluyor. Pazar esnafı, meyve fiyatlarındaki artıştan ve satış yapamamaktan şikâyetçi. Pazarcı Seydullah Kara, fiyatların yüksekliğine dikkat çekerek, “Pazarın en yüksek fiyatı ne …