Birçok ekonomik sorunun sebebi rant

Mahfi Eğilmez: Türkiye’de Rantın Yaygınlaşması ve Ekonomik Etkileri

Ekonomi uzmanı Dr. Mahfi Eğilmez, son yazısında “Rant Çeşitleri ve Türkiye” konusuna değindi. Eğilmez, rant kavramını açıklarken, “Türkiye’de Kentleşme ve dolayısıyla konut talebi arttıkça kentsel rant ve buna dayalı rant yaratma, rant dağıtımı, rant arayışı hızla artış gösteriyor” şeklinde yazdı. Kamu kuruluşlarının bazılarının kararları ve uygulamalarıyla rant oluşumuna zemin hazırladığını belirten Eğilmez, artan rant arayışının siyasetçilere ve kamu görevlilerine çeşitli kazançlar sağladığını vurguladı.

Eğilmez, ekonomideki bozulmanın altında yatan nedenleri ele aldığı yazısında, “Türkiye’de rant çeşitlerinin tümü görülmektedir. Özellikle kentsel rant ve rant arayışı hızla artmakta, ekonomik ve sosyal sorunların temelinde yer almaktadır. Enflasyon, yolsuzluk gibi meselelerin temelinde rant sorunları yatar. Bu sorunlar çözülmeden kentlerin bozulmasının, haksız kazançların önlenmesinin, ahlak erozyonunun giderilmesinin ve enflasyonun kalıcı olarak kontrol altına alınmasının mümkün olmadığı açıktır” ifadelerini kullandı.

Rantın kökeni hakkında bilgi veren Eğilmez, “Rantın Fransızca, kira, faiz getirisi anlamına gelen rente sözcüğünden türediğini” belirtirken, kentsel rantın tanımını da şöyle açıkladı: “Kentleşmenin, kentlere nüfus göçünün yarattığı bir rant çeşididir. Konut talebinin artması ve buna bağlı olarak fiyatların yükselmesi sonucunda iki katlı bir evi yıkarak on katlı yirmi daireli bir bina yapmayı hedefleyen müteahhidin, burada oturan ev sahibine beş daire vermesi buna örnek olarak gösterilebilir.”

Eğilmez, ekonomik rant kavramını ilk gündeme getiren kişinin David Ricardo olduğunu vurgulayarak, Ricardo’nun rantı toprak sahibine ödenen bedel olarak tanımladığını belirtti. Ayrıca, Korkut Boratav’ın da rant tanımıyla ilgili görüşlerine yer veren Eğilmez, Boratav’ın rantı “devletin çeşitli uygulamalarla bireysel, endüstriyel veya sektörel olarak özel teşebbüs lehine herhangi bir çıkar avantajı yaratması ve bu avantajın paylaşımı” olarak tanımladığını aktardı.

Related Posts

Ünlü iktisatçı açıkladı! İşte Türkiye’de maaşlı çalışanların acı gerçeği!

Ekonomiye ilişkin değerlendirmeleri yakından takip edilen eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez’in bu kez gündeminde Türkiye’deki açlık, yoksulluk sınırı ile ücretli çalışanlar vardı. Kendisine ait internet sitesinde “Ücretlerin Tunç Kanunu ve Türkiye …

VİOP’ta sert düşüş: BIST 30 endeksi alarm veriyor! (21 Mayıs 2025)

Dün satış odaklı bir seyir izleyen haziran vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 1,8 kayıpla 10.867,00 puandan kapattı. Endeks kontratı, akşam seansında da gerileyerek 10.839,00 puana indi. Haziran vadeli endeks kontratı, bugün açılışta önceki …

Ekonomiye Suriyeli etkisi

Bir ülke düşünün ki, son 13 yılda ülke nüfusunun yarıdan fazlası yerlerinden olmuş. 2011’de başlayan iç savaşla birlikte Suriye’de 22.5 milyonluk nüfusun önemli bir kısmı yerinden oldu. Yaklaşık 5.5 milyon kişi ülke dışına çıktı, 7 milyon kişi de ülke içinde yer değiştirdi. Dışarı çıkanların çoğunluğu Türkiye’ye geldi. Resmi kayıtlara göre yaklaşık 3.5 milyon Suriyeli sığınmacı olarak Türkiye’ye yerleşti.

Kendi yaptırdığı ankette çıkan sonuç AKP’yi şoka soktu

AKP’nin masasındaki nisan ayı kamuoyu araştırmasında İmamoğlu’na yönelik yargı süreci, CHP’nin boykot çağrıları ve ekonomi yönetimine güven gibi başlıklarda dikkat çeken sonuçlar ortaya çıktı. İşte detaylar…

Nakit avans limitleri ve vade süreleri artırıldı

Türkiye’de uygulanan sıkı para politikaları kapsamında 2024 yılı başında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından kredi kartı işlemlerine yönelik çeşitli kısıtlamalar getirilmişti. Bu çerçevede nakit avans ve taksitli nakit avans …

Vergi denetim süreçlerinin maliyeti dijital dönüşümle azaltılacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sesli ve görüntülü iletişim dahil tüm vergi denetim süreçlerinin elektronik ortama taşınacağını belirterek, “Bu da mükelleflerimiz için zaman ve maliyet bakımından önemli kolaylık sağlayacak.” dedi.