Vatikan’da papa seçimi başlıyor: Sonuç beyaz dumanla duyurulacak

Vatikan’da Yeni Papa Seçimi İçin Zorlu Toplantı Başladı

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis’in 21 Nisan’da vefatının ardından dünyanın dört bir yanından gelen 133 kardinal, yeni papanın belirlenmesi için toplandı. Aziz Petrus Bazilikası’nda gerçekleştirilen toplantıda, Kardinal Giovanni Battista Re kardinalere “zor ve karmaşık” bir dönemde Kilise’ye rehberlik edecek liderin seçilmesi çağrısında bulundu.

Konklav öncesinde kardinaller, dış dünyayla iletişimi engellemek amacıyla Vatikan topraklarında mobil sinyalleri devre dışı bıraktı. Seçici 133 kardinal, Sistina Şapeli’nde İncil üzerine yemin ederek hiçbir bilgiyi paylaşmayacak ve ilk oturum için ilahiler eşliğinde kapalı oturuma girecekler.

  • Bugün 1 oylama yapılacak

Sistina Şapeli’nde kapanacak kardinaller, tarihi bir ritüel çerçevesinde Papa’yı seçecekler. Kardinaller, gizli oturumda gün içinde sadece bir oylama gerçekleştirecekler ve en fazla 4 defa oy kullanabilecekler.

  • İlkler yaşanıyor

Konklavda 71 farklı ülkeden 133 kardinal bulunuyor. Bu seçimde 15 ülke, tarihlerinde ilk defa seçici kardinallerle temsil ediliyor. Seçim sürecinin birkaç gün sürebileceği öngörülüyor.

Gözler papanın seçildiğini ilan edecek beyaz dumanda

Oy pusulalarının yakılması ve bacadan çıkan siyah duman, sonuçsuz oy anlamına gelecek. Beyaz duman ve çan sesleri ise yeni liderin seçildiğini gösterecek. Kardinaller, uzlaşı sağlayamazlarsa misafirhane de kalarak yeni lider için karar vermek üzere görüşecekler. Dışarıda binlerce Katolik, yeni papanın seçildiğini müjdeleyen beyaz dumanı bekleyecek.

Related Posts

CHP eski Genel Başkan Yardımcısı Özçelik, partisinden istifa etti

Özçelik “İstanbul Büyükşehir Belediyesi etrafında yaşanan tartışmaların, partililer arasında dahi sorgulanan yanlışların üstünün örtülmeye çalışılması; parti kaynaklarının halk için çözümler üretmek yerine tek bir ismin etrafında şekillenen bir anlayışla seferber edilmesi, kabul edilemez bir tablo yaratmaktadır.” dedi.

Mustafa Sarıgül’den iş dünyasına ‘Erzincan’ tepkisi

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, Erzincan’a yapılan yatırımların eksik olduğunu, birçok projenin yarım kaldığını ileri sürdü.

Cezaevindeki Aykut Erdoğdu’dan mesaj: Dalga dalga operasyonlara, geniş kapsamlı tutuklamalara hazırlıklı olun

Cezaevindeki Aykut Erdoğdu’dan mesaj: Dalga dalga operasyonlara, geniş kapsamlı tutuklamalara hazırlıklı olun

Türkiye Belediyeler Birliği’nden operasyonlarla ilgili açıklama

Türkiye Belediyeler Birliği Encümeni, belediye başkanlarına yönelik operasyonlar üzerine yazılı açıklama yaptı. Operasyonların, demokrasiye, zarar verdiği belirtilen açıklamada; “Kamuoyunu, bu hukuksuz ve adil olmayan girişimlere karşı duyarlı olmaya; demokratik değerleri ve hukuk devletini her daim birlikte savunmaya davet ediyoruz.” denildi.

Hamas’ın ateşkes için istekleri belli oldu: Doha’da Gazze müzakereleri

Hamas’ın, Gazze Şeridi’ndeki ateşkes ve esir takası anlaşması teklifine yanıtında, eski insani yardım dağıtım mekanizmasına dönülmesi, müzakere sürecinde kalıcı ateşkes sağlanamazsa İsrail’in saldırılara dönmeyeceğine ilişkin güvence verilmesi ve İsrail ordusunun Gazze’de işgal ettiği bölgelerden çekilmesi konularında taleplerde bulunduğu öne sürüldü.

Son Dakika… İstanbul’da hissedilen bir deprem meydana geldi

İstanbul’da hissedilen bir deprem meydana geldi.