Mahmutbey Camisi’nin tarihi komşusu gün yüzüne çıkıyor

Kastamonu’da Tarihi Cami Hamamı Kazı Çalışmaları Başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün izniyle gerçekleştirilen kazı çalışmaları, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Anar Azizsoy’un danışmanlığında yürütülmektedir. Kastamonu Müze Müdürü Erol Kale’nin başkanlığında ekim ayında başlatılan kazı çalışmaları, Mahmut Bey Camisi’nin hemen yanında bulunan Cami Hamamı’nda gerçekleştirilmektedir.

Prof. Dr. Anar Azizsoy, geçen yıl gerçekleştirdikleri Türk-İslam dönemi yüzey araştırmaları teknik gezilerinde Kasaba köyündeki hamamı gördüklerini ifade etti. Bu gözlem üzerine bu yıl UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giren Mahmut Bey Camisi’nin yanında bulunan Cami Hamamı’nda kazı çalışmalarına başladıklarını belirtti.

Azizsoy, Mahmutbey Camisi’nin tarihçesine değinerek, caminin yapıldığı tarihi, mimarisini ve kültürel önemini vurguladı. Cami ve hamam arasındaki mesafenin 52 metre olduğunu, aynı zamanda bölgede bir Türk yerleşim dokusunun varlığını kanıtlayan yapıların ortaya çıktığını ifade etti. Cami hamamının adının literatürde farklı şekillerde geçtiğini belirten Azizsoy, yakın gelecekte yapılacak çalışmalarla ayrıntıların netlik kazanacağını belirtti.

Azizsoy, gelecek planlarının, Cami Hamamı’ndaki kazı çalışmalarını genişleterek restorasyon çalışmalarına devam etmek ve çifte hamamda kazı çalışmaları yapmak olduğunu söyledi. Kastamonu’nun tarihi ve kültürel değerlerini ortaya çıkaracak bu çalışmaların, bölgenin turistik açıdan gelişimine ciddi katkı sağlayacağını önemsedi.

Azizsoy’un açıklamaları, bölgedeki tarihi mirasa ve Türk yerleşim dokusuna ilişkin önemli ipuçları vermektedir. Kazı çalışmalarının devamıyla, Kastamonu’nun zengin tarihi ve kültürel geçmişi daha da netlik kazanacak ve bölgenin turizm potansiyeli artacaktır.

Related Posts

PTT personel alımı 2025 || PTT bu yıl memur alımı yapacak mı, personel alımı iddiaları doğru mu?

Türkiye’nin köklü kamu kurumlarından Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT), 2025 yılında personel alımı süreçleri iş arayanların gündeminde. Özellikle 10 bin ve 55 bin personel alımı iddiaları, KPSS’li ve KPSS’siz memur alımı beklentisiyle heyecan yarattı. Ancak, PTT’nin resmi kaynaklarında bu iddiaları doğrulayan bir duyuru bulunmuyor. Peki, PTT 2025’te memur alımı yapacak mı? PTT personel alımı iddiaları doğru mu?

2025-ALES/2 yapıldı

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca (ÖSYM), 2025-Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (2025-ALES/2) yapıldı.

X platformuna erişim sorunu yaşanıyor! X (Twitter) çöktü mü, sorun mu var? (2 Temmuz 2025)

Sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter), 2 Temmuz 2025 tarihinde dünya genelinde kullanıcıların erişim sorunları yaşadığı bir kesintiyle gündemde. Kullanıcılar, X platformuna giriş yapamama, gönderi yükleyememe ve bildirim alamama gibi problemler bildiriyor. X (Twitter) çöktü mü, sorun mu var? sorusu da gelişmelerin ardından merak ediliyor. Downdetector ve diğer kesinti takip sitelerine göre, sorun saat 17:00 civarı başladı.

Oyuncu Şekip Taşpınar, hayatını kaybetti

Oyuncu Şekip Taşpınar, hayatını kaybetti

Bu yıl okullar ne zaman açılacak, yaz tatili ne zaman bitecek 2025? | Okulların açılmasına kaç gün var, Eylül’ün kaçında açılacak? MEB 2025-2026 eğitim öğretim takvimi!

Okulların açılış tarihi 2025, milyonlarca veli ve öğrencinin şimdiden gündemine geldi. Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) bağlı ilk ve ortaöğretim okullarındaki 20 milyonu aşkın öğrenci, 20 Haziran Cuma günü karne alarak yaz tatiline girdi. Eğitim öğretim yılının yorgunluğunu atacağı yaz tatili sonrası öğrenciler, eylül ayında yeniden ders başı yapacaklar. Millî Eğitim Bakanlığınca hazırlanan 2025-2026 eğitim öğretim yılı takvimine göre her sene olduğu gibi ilkokul 1. sınıflar ile anaokulları bir hafta erken ders başı yapacak. Buna göre yeni eğitim öğretim yılında öğretmenlerin mesleki çalışmaları, 1 Eylül Pazartesi başlayacak. Peki, okullar ne zaman açılacak, yaz tatili kaç gün? Okulların açılmasına ne kadar var? İşte, 2025 2025 MEB çalışma takvimi ile okulların açılacağı tarih bilgisi.

Denetimli serbestlik nedir, ne demek, süresi kaç yıl? Denetimli serbestlik düzenlemesi kimlere uygulanır? Bakan Tunç’tan denetimli serbestlik açıklaması son dakika!

Yürürlüğe giren 10. Yargı Paketi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’tan son dakika denetimli serbestlik açıklaması geldi. Meclis’te kabul edilerek yasalaşan, 10. Yargı Paketi ile Kurban Bayramı öncesinde 19 bin 800’ü mükerrir suçlular olmak üzere cezaevinde bakılması mümkün olmayan ağır hasta, engelli ve yaşlı toplam 27 bin mahkûma tahliye yolu açıldı. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkûm olanlar hariç ağır bir hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyeceği tespit edilen ve toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı değerlendirilenlerin konutlarında cezalarını çekebilecek. Mahkumlara tahliye kapısını açan denetimli serbestlik hakkında bilgi veren Bakan Tunç, yeni düzenlemenin detaylarını paylaştı. Peki, Denetimli serbestlik nedir, ne demek, süresi kaç yıl? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.