TÜSİAD Başkanı Turan: Merkez Bankası’nın yüzde 21 enflasyon hedefini iyimser buluyoruz

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan: Merkez Bankası Enflasyon Hedefini İyimser Buluyor

Türkiye seçimle geçen, yüksek enflasyon ortamında hayat pahalılığının arttığı bir yılı geride bıraktı ve 2025’te de enflasyonla zorlu mücadelenin devam etmesi bekleniyor. Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan, enflasyon, beyin göçü, iş dünyasındaki zorluklar ve ekonomi politikalarına ilişkin Nefes Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

“Kur Politikası Şirketleri Zorladı”

– 2024 her kesim için zor geçti. İş dünyasının yaşadığı temel zorluklar nelerdi?

2024 yılında enflasyonla mücadele, makro ekonomik istikrarın ve dengelenmenin sağlanması Türkiye ekonomisi için öncelikli konular arasında yer aldı. Bu süreçte finansman iş dünyasını zorlayan temel konulardan biri oldu ve maliyet yapısının üzerindeki baskıyı artırdı. Avrupa’daki zayıf görünüm ve kur politikası şirketler için zorlayıcı oldu.

“Enflasyonda Yüzde 21 Hedefi İyimser”

– 2025’e yönelik döviz kuru, enflasyon, faiz, büyüme, işsizlik gibi öngörüleriniz nelerdir?

Para politikası ve döviz kuru açısından mevcut politikaların devam edeceği bir süreç beklenirken büyümenin özellikle yılın ilk yarısında zorlanacağını tahmin ediyoruz. Faiz indirimlerinin enflasyondaki gerilemeyle kontrollü devam edeceğini düşünüyoruz. Merkez Bankası’nın yüzde 21 enflasyon hedefini biraz iyimser bulduğumuzu ifade etmek isterim. Para politikalarını mali politikalar ve yapısal reformlarla desteklemek gerektiğine inanıyoruz.

“Atılan Adımlar Hızlandırılmalı”

– Siz Türkiye’nin uygulaması gereken ekonomi politikasının neleri içermesi gerektiğini düşünüyorsunuz?

2024 yılı para politikasında başarılı bir yıl olsa da kazanımlarımızı çeşitlendirmek için daha fazla ilerleyemedik ve rekabet avantajımız bir miktar daha eridi. Daha kapsamlı, maliye politikası ve yapısal reform sürecini içeren bir programa ihtiyacımız var. Bütüncül bir politika yaklaşımı olmadığı sürece reel kesimin küresel temadan geri kaldığını ve verimlilik artışı sağlayamadığını görmekteyiz. Özellikle maliye politikasında atılması gereken adımları hızlandırmamız gerekiyor.

 

Hayatınızın aşkını bakteriler seçiyor olabilir mi; bilim insanı Ali Rıza Akın anlatıyor | Bakterin Kadar Yaşa

Related Posts

Elektrikli oto pazarının lideri TOGG oldu! İşte en fazla satılan markalar

Togg, Türkiye’de elektrikli otomobil pazarında yılın ilk yarısında gerçekleştirdiği 17 bin 101 satış ve yüzde 20 pazar payıyla marka sıralamasına ilk sırada yer aldı.

Lityum piyasalarında dalgalanma

Lityum karbonatın ton fiyatı Temmuz ayında 8.500 dolar seviyesinde sabitlendi. Bu gelişme, yıl boyunca süren hızlı düşüşe son verse de fiyatlar hâlâ 2021’den bu yana en düşük noktaya yakın. Uluslararası Enerji Ajansı’nın verilerine göre, 2023’te …

Yatırımcılar dikkat: Ne döviz ne borsa ne de faiz… 6 ayın getiri şampiyonu belli oldu

Haziran ayının sona ermesiyle birlikte finansal yatırım araçlarında 6 aylık getiri oranları da netleşti. Altın, dolar, borsa, euro ve mevduat faizi gibi yoğun yatırım gören finansal enstrümanlarda kazançlar dikkat çekti. Peki hangi yatırım aracı ne kazandırdı? İşte ilk 6 ayın getiri şampiyonu… 

İstanbul’da kira uçtu dünya birinciliği geldi

Almanya’nın önde gelen bankalarından Deutsche Bank, dünya genelinde 69 kentteki çeşitli mal ve hizmet fiyatlarını karşılaştıran bir rapor yayımladı. Türkiye’den İstanbul’un da dahil olduğu araştırmada, çeşitli kalemlerde dünyanın en pahalı ve en ucuz …

Türk Eximbank’tan 500 milyon dolarlık tahvil ihracı

Türk Eximbank, 3 yıl vadeli 500 milyon dolarlık tahvil ihracıyla yılın ikinci çeyreğinde uluslararası piyasada işlem gerçekleştiren ilk finans kuruluşu oldu.

Emeklinin ve kamu işçisinin kaderi bugün belli olacak!

Milyonlarca emekli ve memurun gözü kulağı, Kabine Toplantısı’na çevrildi. Kabine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak. 16 milyon emeklinin ve 600 bin kamu işçisinin merakla beklediği zam oranının bugün belli olması bekleniyor …