20 yıllık deney sonunda tamamlandı: Sonuçlar beklenenin çok tersi çıktı

Muon G-faktörü Hesaplamaları: Fermilab’da Yapılan Yeni Deney

Muon, elektrona benzer ancak yaklaşık 207 kat daha ağır bir parçacıktır. Bir manyetik alan içinde dönerken, bu dönüşün g-faktörü adı verilen bir oranla tanımlanması gerekmektedir. Teorik olarak bu oran 2 olmalıdır, ancak önceki ölçümler bu değerin biraz daha yüksek olduğunu göstermiştir.

En Hassas Değer Fermilab’dan Geldi

Fermilab’daki Muon g-2 deneyi, altı yıllık veriye dayanarak bu değeri 0.001165920705 olarak hesaplamıştır. Bu ölçüm, sadece 127 milyarda bir hata payıyla bugüne kadar elde edilen en hassas değerdir. Ancak bu sonuç, Standart Model’in teorik tahmini olan 0.00116592033 ile neredeyse aynıdır. Bu durum, bilinmeyen parçacıkların etkisinin olabileceği fikrini zayıflatmaktadır.

2001 yılından bu yana muon’un “sallanma” hareketi bilim insanlarını meşgul etmiştir. Bu küçük sapmanın, görünmeyen parçacıklardan ya da kuvvetlerden kaynaklandığı düşünülmüştür. Muon’un kuantum vakumundaki sanal parçacıklara karşı hassas olması, bu tezi desteklemiştir.

Ancak son ölçümler, hem daha fazla hem de daha kaliteli veriyle yapılmıştır. Sonuç, büyük bir sürpriz getirmemiştir.

Related Posts

Herkesin indirdiği bu uygulama beyninizi günden güne yavaşlatıyor

ABD’de yapılan yeni bir araştırma, yapay zeka kullanımının öğrenme, düşünme ve hatırlama becerileri üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ortaya koydu.

Instagram’da yapay zeka depremi: Hesaplar birer birer kapatılıyor

Son haftalarda Instagram kullanıcıları arasında panik yaratan bir hesap yasaklama dalgası yaşanıyor. Reddit ve X gibi sosyal medya platformlarında hızla yayılan şikayetlere göre, binlerce kullanıcı hiçbir hizmet şartı ihlali olmaksızın hesaplarının …

Apple’dan tarihi ‘şifre’ kararı!

Apple kullanıcı deneyimlerini iyileştirmek adına attığı adımlara bir yenisini daha ekledi. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte rekabetin artması teknoloji devlerinin sınırları zorlamasını sağladı. Apple hayata geçirdiği yenilikle birlikte WWDC 25’te …

Yapay zeka yönetimli çiftlik! Tarımda teknolojik devrim

Yapay zeka (AI), tarım sektöründe çığır açtı. Geleneksel çiftçilik yöntemlerini modern teknolojiyle birleştiren yapay zeka, hem verimliliği artırıyor hem de çevresel sürdürülebilirliği destekledi. Bilimsel araştırmalar ve uluslararası uzmanların …

Dünya üzerindeki her canlı aynı basit kuralı izler! İşte çığır açan araştırmadaki o kural…

Gezegenimizi saran 300 bini aşkın canlının dağılımını mercek altına alan bu çığır açan araştırma, yaşamın kaotik değil aksine öngörülebilir bir düzen izlediğini ortaya koyuyor: Türler, her biyobölgede küçük “çekirdek alanlar”da yoğunlaşıyor ve bu merkezlerden uzaklaştıkça sayıları hızla azalıyor.

Huawei’den mobil fotoğrafçılıkta Pura 80 Ultra devrimi

Huawei, mobil fotoğrafçılığın sınırlarını zorlayan Pura 80 serisini 11 Haziran’da piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Tencent News’e göre, serinin en iddialı modeli olan Pura 80 Ultra, Çin merkezli SmartSens işbirliğiyle geliştirilen 1 inçlik SC5A0CS …